Tråden är viktigare än du tror!

Upprepning utav mig, kopior av allt! Exempel "bomullstråd" är endast en benämning att utgångsmaterialet är bomull det säger inget om längden på fibrerna eller jämnhet. Med andra ord det finns hundratals kvalitéer av bomull. För att symaskinen skall kunna sy vackra sömmar krävs att sytråden är jämn och knutfri. Anpassa nålens grovlek till trådens tjocklek och tyget. Köp tråd av god kvalitet och försök inte fynda!!

Se upp för "symaskinstester"

Jag är mycket kritisk till alla dessa symaskinstester som presenteras lite här och var. De jämför ofta äpplen och päron väljer ofta ut ett begränsat urval tex. 5 maskiner i ett spektrum mellan 600 och 6000kr.

Rykande symaskin behöver inte vara slutet!

Oftast är det en kondensator som åldrats och behöver bytas, en ny kondensator kostar ca 3-400 kr!

Felet beror på att elektronik komponenter liksom alla material åldras och ändrar egenskaper.

Kasta inte maskinen utan att se ifall det är enkelt fel.

Varning: köp inte för billig symaskin!

Allt för många har gått på niten som "Singer 995kr".Jag har tidigare sålt nya symaskiner med etablerade namn påklistrat som kostat mellan 1500 och 2500 kr och konstaterat att symaskinerna inte lever upp till köparens förväntningar . Vanliga fel : trassel med trådspänning ojämn fram matning av olika tygkvallitet, plast och metall detaljer av undermåligt material, högt ljud, långsam hastighet, snålt med spolar och pressarfötter,för att inte tala om bruksanvisning!!! Dessa maskiner borde inte få säljas.. PFAFF 1122 är idag den billigaste nya symaskinen som jag kan rekomendera .